Et mer åpent Norge er gjennomgangsmelodien i de åpenhetsrapportene som kommer. Det har vi i DigiViken, sammen med rundt 25 kommuner, hatt som tema. Åpenhet handler om mange ting, men et område handler om publisering av inngående og utgående «post» til kommunen.
Når et dokument er tilgjengelig i fulltekstpublisering, så vil det si at dokumentet er tilgjengelig i sin helhet. Dokumentene vil en da få tilgang til å lese eller laste ned med en gang, og slipper å søke innsyn. Dette er effektivt både for den som søker informasjon, men også for kommunens administrasjon som slipper å behandle en innsynssøknad.
Hva gjør dette utfordrende? Når startet vi med å få status hos våre partnere?
Med en stor grad av åpenhet i forvaltningen skaper vi tillit og god innbyggerdialog, forebygger korrupsjon og tilrettelegger for god journalistikk om lokale og regionale forhold. Retten til innsyn i dokumenter til stat og kommune er et demokratisk prinsipp, nedfelt i grunnloven. Dette skal selvfølgelig ikke gå ut over personvernet, og det er ikke til å legge skjul på at denne balansen er krevende.
I DigiViken startet det hele med at Lillestrøm kommune 21. mars 2022 innledet til en erfaringsdeling knyttet til at fulltekstpublisering er viktig, men at det krever. Lillestrøm ønsker å være en kommune preget av åpenhet, der både medier og innbyggere skal kunne holde seg orientert om hva som foregår i kommunen, delta i debatt og ordskifte, kjenne til hva som skjer i deres nærmiljø. Vi inviterte til denne erfaringsdelingen for å snakke om nettopp hvordan skal vi få dette til på en god måte, men samtidig sove godt om natten. Erfaringsdelingen førte til et ønske om å gjennomføre en workshop hvor vi så på risikoene ved fulltekstpublisering, og deretter til to workshoper med forskjellige kommuner som kom frem til en rekke tiltak. Denne ROS-analysen med tiltak er selvfølgelig delt i nettverket og vi er veldig takknemlig for alle kommunenes engasjement i dette som har ført til gode diskusjoner og forhåpentligvis et dokument som vi kan spinne videre på.
Det er fortsatt mange kommuner som ikke fulltekstpubliserer alt som de burde lagt ut, men det er et stort ønske om å få dette til. Det er mange involvert og viktig at en har fokus på god opplæring, lovforståelse og gode kontrollrutiner for å få dette til.
DigiViken har, i tillegg til å kjøre erfaringsdelinger og ROS-analyser, tatt initiativ til fagpåfyll til høsten med tema åpenhet. Først ut er Transparency Norge som har gjennomført Åpenhetsindeksen, deretter følger Kommunal Rapport sammen med Pressens Faglige utvalg som presenterer Åpenhetsbarometeret.
Det er også et ønske for DigiViken sammen med de andre digitaliseringsnettverkene å jobbe for at vi sammen får til en felles nasjonal løsning. I dag finnes det en nasjonal løsning fra Digitaliseringsdirektoratet som går under navnet eInnsyn. Dessverre er det flere snubletråder som gjør at ikke kommunene kobler seg til denne løsningen. Det har vi på radaren og jobber med å se på hvordan vi skal løfte denne frem og opp.