Refleksjoner etter eKommune24

Lesetid: 3 minutter

eKommune 2024 er nå gjennomført. Som vanlig fullt hus med ca 600 deltakere fra hele Norge. Gjennomgangstonen i konferansen var kunstig intelligens (KI) og at kommunene i større grad må jobbe sammen. Begynner du å bli lei av å høre om KI så vil du, om du vil eller ei, fortsatt få høre enda mer om KI. I år som i fjor og neste år som i år.

Kommunesektoren står overfor store utfordringer i årene fremover. I 2024 er det forventet at det vil være rekordmange kommuner som vil gå med underskudd og vil måtte tære på oppsparte midler. Mange kommuner må foreta store kostnadskutt allerede med virkning allerede fra 2024.

På årets konferanse hørte vi at kunstig intelligens (KI) vil kunne brukes på mange områder i kommunesektoren. De områdene som KI har blitt brukt mest innenfor frem til nå er automatisert saksbehandling, administrative oppgaver, planlegging av tjenester og vurderinger i saksbehandlingen (kilde: Digdir). Innenfor helsesektoren benyttes KI allerede til å analysere CT-skanninger og mer treffsikre kreftdiagnoser. KI vil bli benyttet i større grad å forutse hendelser med en pasient (prediktiv analyse) og det å koble det digitale og det fysiske miljøet i et multidimensjonalt spekter. Eksempler på bruk her er innenfor fysioterapi behandling av traumer og kurere fobier (kilde: knowhow).

KI er en del av det som betegnes som den fjerde industrielle revolusjon som vi er midt inne i. Kort fortalt dreier den fjerde industrielle revolusjon om en betydelig økt grad av automatisering der alle deler av eksempelvis av en tjeneste vil kommunisere autonomt seg imellom uten innblanding av mennesker (kilde: pålitelighet.no). Mange mener at vi allerede er på vei inn i den femte industrielle revolusjon som handler om å koble mennesker til roboter og få de til å arbeide sammen (kilde: knowhow).

I en analyse utgitt august 2023 av SSB i samarbeid med Digdir svarte fem av 10 kommuner (mot fire av 10 i 2018) at manglende kompetanse i svært stor eller ganske stor grad har vært til hinder for utvikling av digitale tjenester.  Når det gjelder digitale tjenester svarte 65% av kommunen i 2022 at de tilbyr noen komplekse individuelle tjenester som krever innlogging (mot 45% i 2018). Analysen viser at kommunene er mye mer aktive på å bruke digitale tjenester fremfor å tilby digitale tjenester (kilde: SSB).

KS lansert på konferansen den helt ferske FOU’ en om barrierer og muligheter i kommunal sektors arbeid med kunstig intelligens (kilde: KS). Rapporten identifiserer store muligheter for gevinster, men at det er en del hindre (barrierer) som man må overvinne.

For å få alt dette til må kommunene samarbeide i betydelig større grad enn tidligere. For å tilrettelegge for en større grad av samarbeide er det etablert 11 digitaliseringsnettverk som alle er eid av kommunene (kilde: KS). DigiViken er det desidert største nettverket med 54 kommuner og tre fylkeskommuner som medlemmer med i overkant av 1.2 millioner innbyggere.

Gjennom kompetanseløftet digital transformasjon tilrettelagt av digitaliseringsnettverkene har ledergruppene i mange kommuner fått innføring i et rammeverk knyttet digitalisering og endring (kilde: KS).

Under KS paraplyen har kommunene etablert et eget utviklingsselskap DIF. Formålet med DIF er å bidra til en mer effektiv digitalisering av kommunale tjenester som skal komme innbyggerne til gode.

På eKommune24 ble også samarbeidsavtalen mellom KS og Digital Norway lansert. KS inngår dette samarbeidet for å være en del av den koblingsarenaen Digital Norway er, og å lære mer om potensialet i tilgangen til kompetansetiltakene for kommuner og fylkeskommuner (kilde: digitalnorway).

Alt ligger nå til rette for et stort digitalt løft for kommunesektoren. Nå er det opp til hver enkelt av oss og hver enkelt kommune å gripe denne muligheten. DigiViken er etablert for å samordne aktivitetene fremover på digitaliseringsområdet. Vi kan ikke lenger jobbe hver for oss – vi må samarbeide om anskaffelser og digitaliseringsprosjekter.

Er du kommune eller fylkeskommunalt ansatt og vil være med på denne reisen eller er interessert i hva som skjer send en epost til sekretariat@digiviken.no så vil du bli meldt inn i Teams-området vårt. Når du er meldt inn vil du ha mulighet til velge hvilke fagområder du vil følge med.

Skrevet av: Odd Ruud – DigiViken