Morten Andersen er rådgiver i Team e-helse i Sarpsborg kommune. Han er utdannet sykepleier, men nå er det statistikk og analyse av data som fyller arbeidsdagene.
Som for så mange andre er det en god kombinasjon av hjemmekontor og dager på kontoret; i fine lokaler på Helsehuset, midt i Sarpsborg sentrum, det som tidligere var Sarpsborg sykehus.
Morten tar imot kake og blomster med et overrasket og blidt fjes:
– Oi! Feire meg? Hvorfor det?
Han er bruker nr. 500 på Teams-kanalen til DigiViken, og sekretariatet i DigiViken synes det er en god anledning for å feire litt.
– Det var en kollega som tipset om webinaret om RPA/Blueprism. Det var nyttig, og veldig aktuelt med tanke på mulige prosjekter hos oss i Sarpsborg. Jeg skjønner at det gjennomføres jevnlig slike webinarer og fagpåfyll i DigiVikens regi, og det er gull verdt. Det er en stor fordel å dele de gode erfaringene. Kommunene jobber med å løse mange av de samme utfordringene, og da er til stor nytte å lytte til hva andre har gjort; hva som var lurt, hva de lærte, hvilke fallgruver de ble oppmerksomme på og hvordan man kan komme nærmere en løsning og så videre.
Sarpsborg kommune har jobbet mye og lenge på velferdsteknologi. Digitale låser og medisineringsstøtte har frigjort tid for helsemedarbeiderne, samtidig som brukerne opplever trygghet og at de kan håndtere sin egen hverdag i større grad. Team e-helse, der Morten jobber, består av 11 medarbeidere, der omtrent 2/3 av dem jobber direkte med teknologi. Morten er tallknuser’n i teamet; han samler statistikk og data og analyserer og presenterer dette for de øvrige i teamet, samt for helse- og velferdsledelsen i kommunen. Morten klikker seg inn på Qlik Sense, og søyler og diagrammer og måltall viser seg.
– Vi brukte for eksempel omtrent 16.500 timer på å gi medisiner i 2021, 141 timer på barbering og 97 timer på hårstell.
Hvor mange timer tjenester den enkelte tjenestemottaker har, sortert f.eks. på alder eller måned, kan med noen klikk fra Mortens raske hender gi viktige opplysninger for planlegging av velferdstilbudet.
Morten er takknemlig for oppmerksomheten fra DigiViken; marsipankake og blomster ble en hyggelig overraskelse.
Han er opptatt av å bygge en delingskultur. Han mener det er viktig og avgjørende at vi deler; internt og på tvers av kommunene.
– Vi har alltid mye å lære av hverandre, og i tillegg er det inspirerende å få dele egne gode erfaringer.
Så kanskje vi i Sarpsborg har noe å dele fra vårt arbeid også?
På bildet: Morten får som fortjent. Foto: Bjørg Gustavsen.