Vi har mye spennende på gang i starten av året innenfor temaet kunstig intelligens.
Den 13 januar kl. 08:15 – 08:55 får vi besøk av CEO Liv Dingsør fra Digital Norway. Påmelding: https://digiviken.no/arrangement/fagpafyll-digital-norway/
Digital Norway er navet som får fart på digitaliseringen i Norge. Bak Digital Norway står en rekke engasjerte selskaper.
KS og Digital Norway har inngått en samarbeidsavtale om kostnadsfri kompetanseheving om kunstig intelligens, cybersikkerhet og data for ansatte og ledere i kommunal sektor. Liv tar oss gjennom hva denne avtalen betyr for den enkelte kommune. Vi stiller også spørsmålet hva kan vi lære om kunstig intelligens fra andre bransjer og hvordan kan vi bruke denne lærdommen inn i din kommune.
Den 14 januar kl. 08:15 – 08:55 får besøk av Oslo kommune, Utviklings- og kompetanseetaten (UKE). Påmelding: https://digiviken.no/arrangement/fagpafyll-ki-gjor-at-vi-ma-tenke-nytt/
UKE har ansvaret for å implementere KI i hele Oslo kommune på tvers av bydeler, kommunale foretak og etater som til sammen har ca 55.000 ansatte.
Maria Therese Sanna fra UKE vil fortelle om verdien av at virksomhetene i kommunen jobber sammen og ikke hver for seg. Vi får høre at KI gjør at vi må tenke nytt på måten vi organiserer kommunene på for å ta ut effekter- og gevinster.
Maria vil også vise oss eksempler på konkrete løsninger som andre kommuner kan vurdere å ta i bruk. Oslo kommune har tatt noen strategiske valg knyttet til KI som kanskje vil overraske.
Den 15 januar kl. 08:15 – 08:55 kommer Riksrevisjonen til DigiViken. Påmelding: https://digiviken.no/arrangement/fagpafyll-riksrevisjonen-fokuserer-pa-ki/
Riksrevisjonen har undersøkt hvordan statlige myndigheter utnytter mulighetene som kunstig intelligens gir med et nedslående resultat. Samlet sett finnes det etter Riksrevisjonens vurdering et stort, uutnyttet potensial for en effektivisering av offentlig sektor ved hjelp av KI. En slik effektivisering er helt nødvendig hvis vi skal klare å betale for velferdssamfunnet vi har i dag.
Hva kan vi i kommunesektoren lære av det Riksrevisjonen har funnet ut slik at vi kan få fortgang i arbeidet med KI og ta ut nødvendige effektiviseringsgevinster.
Den 21 januar kl. 08:15 – 08:55 får vi besøk av Huddinge kommune i Sverige. Påmelding: https://digiviken.no/arrangement/fagpafyll-hva-er-kommunens-kommunikasjonsansvar/
Vi får høre hvordan Huddinge kommune i Sverige bruker kommunikasjon som et verktøy for å skape et bedre og mer stolt lokalsamfunn. Kommunikasjonssjef Ilona Gullberg Klein og pressesjef Ola Gäverth deler hvordan Huddinge kommune, med gode resultater, har arbeidet med å endre merkevaren Huddinge – både eksternt og internt. Hvordan påvirker innbyggernes oppfatning av kommunen vårt engasjement i lokale spørsmål? Et viktig tema i disse tider der bruk av kunstig intelligens raskt kan spre misinformasjon om kommunen og gi et feilaktig bilde av virkeligheten.
Den 3 februar kl. 08:15 – 08:55 får vi besøk av Nasjonalbiblioteket. Påmelding: https://digiviken.no/arrangement/fagpafyll-nasjonalbiblioteket/
Nasjonalbiblioteket sikrer at norsk språk og kultur er godt representert i den digitale tidsalderen, og at språkteknologi utvikles med høy kvalitet og relevans for norske brukere.
Språkmodellene som ligger bak eksempelvis Copilot mangler spesialisering for norsk språk og kontekst. De er ikke nødvendigvis tilpasset norske forhold og har begrensninger i forståelsen av norsk språk og kultur.
Nasjonalbiblioteket har utviklet egne norske språkmodeller gjennom prosjektet Mímir. Dette arbeidet har resultert i 17 ulike generative språkmodeller, inkludert NB-Whisper, en tale-til-tekst-modell som overgår OpenAIs grunnmodell (som Copilot baserer seg på) i å transkribere og oversette norsk tale.
Det å ha norske språkmodeller er viktig for kommunesektoren og kan benyttes innenfor en rekke områder i kommunen. Dette og mye mer får vi høre om i dette fagpåfyllet fra Nasjonalbiblioteket.
Den 4 februar kl. 08:15 – 08:55 får vi besøk av KF (et datterselskap i KS Holding. Påmelding: https://digiviken.no/arrangement/fagpafyll-standarder-som-premiss-for-automatisering-av-saksbehandlingen-eller-ikke/
I fagpåfyllet vil vi ta opp temaet standarder som premiss for automatisering av saksbehandlingen (eller ikke). For å lykkes med effektiv bruk av KI er automatisering av arbeidsprosesser en viktig komponent. Og for å automatisere trenger vi standarder. KF vil gi oss en oversikt over hvilke verktøy vi trenger og hva som er tilgjengelig.
Hva er KI-spranget?
KI-spranget er DigiVikens satsing på å utforske mulighetene kunstig intelligens (KI) gir for å forbedre kommunale tjenester i vår region. Satsningen har som mål å bidra til å styrke kommunenes kompetanse på KI, identifisere konkrete bruksområder, og legge til rette for innovasjon og samarbeid mellom kommunene.
Hva har vi gjort så langt?
Gjennom KI-spranget har DigiViken tatt flere konkrete steg for å realisere potensialet i kunstig intelligens:
- Kartlegging av muligheter:
Vi har identifisert områder der KI kan skape verdi for våre medlemskommuner, som effektivisering av saksbehandling, automatisering av administrative prosesser og bedre tilpassede tjenester for innbyggerne.
- Kompetanseheving:
Flere workshops og fagpåfyll har blitt arrangert for kommunalt ansatte i regionen. Målet har vært å gi en praktisk innføring i hvordan KI kan brukes i kommunale oppgaver og bygge trygghet rundt teknologien.
- Utvikling av samarbeid:
DigiViken har etablert en arbeidsgruppe for KI-spranget, som består av representanter fra medlemskommunene. Gruppen deler erfaringer, drøfter utfordringer og utforsker muligheter for felles prosjekter. I tillegg har det blitt etablert en «nerde»-gruppe KI som utforsker nye muligheter.
Veien videre
KI-spranget er en pågående satsing, og vi har flere mål for fremtiden:
- Mer samarbeid:
Vi ønsker å styrke samarbeidet mellom kommunene i DigiViken for å dele kunnskap og erfaringer, samtidig som vi jobber mot felles løsninger.
- Flere piloter:
Vi vil utvide antallet pilotprosjekter for å teste ut KI på flere områder og sikre at teknologien gir reell verdi for kommunene og innbyggerne.
- Ansvarlig bruk:
Etisk og ansvarlig bruk av KI står sentralt i DigiVikens arbeid. Vi legger stor vekt på personvern og datasikkerhet i alle våre prosjekter.
Dette og mer til vil det kommer mer informasjon om i tiden fremover.
Med KI-spranget tar DigiViken et viktig steg mot fremtidsrettede, smarte kommunale tjenester. Sammen bygger vi et solid fundament for at våre medlemskommuner skal kunne dra nytte av kunstig intelligens på en trygg og effektiv måte.