Gratulerer med 30 års dagen

Lesetid: < 1 minutt

På onsdag 18.10 kunne Digitaliseringsdirektoratet feire 30 år med en elektronisk innsynsløsning. Denne løsningen har betydd veldig mye for demokratisk deltakelse i Norge.

Jubilanten feiret seg selv i Pressens Hus, og det var mange gode taler og hilsninger denne dagen. Filmen de har laget som viser 30 års historie, syntes jeg var veldig god. Se den her, den starter på 8:50.

Var også hyggelig at DigiViken sitt engasjement har blitt lagt merke til, noe Jon Sundby fra Oslo kommune skrøt av under sin avslutningsappell.

Dagens løsning, som ble feiret, heter eInnsyn, og undertegnede har gått inn i styringsrådet til eInnsyn på vegne av kommunal sektor fordi jeg mener det er viktig at Norge har en felles nasjonal løsning hvor vi kan søke på tvers av forvaltningsnivåene etter dokumenter. Jeg heier på eInnsyn da jeg mener det er viktig for innbyggere, parter og offentligheten at vi kommer raskt frem til den informasjonen vi søker. Slik det er i dag i kommunal sektor, så ligger informasjon/dokumenter veldig mange steder og det er alt for mange innganger inn for å finne det en søker.

Det er nødvendig å jobbe for å få en dør inn til vår historiske hukommelse, og eInnsyn er et bra sted å starte, for her har vi allerede en løsning som kan være nettopp det, en dør inn for å finne offentlige dokumenter.

Med en stor grad av åpenhet i forvaltningen skaper vi tillit og god innbyggerdialog, forebygger korrupsjon og tilrettelegger for god journalistikk om lokale og regionale forhold. Retten til innsyn i dokumenter til stat og kommune er et demokratisk prinsipp, nedfelt i grunnloven. Dette skal selvfølgelig ikke gå ut over personvernet, og det er ikke til å legge skjul på at denne balansen er krevende. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *