Formålet med søknaden er å øke digital helsekompetanse hos 12 små distriktskommunene i Hallingdal og Vest-Telemark. DigiViken er med å støtter dette fordi vi vil alle kunne lære noe av dette om vi får kjørt dette i gang med midler fra Forskningsrådet.
Takk til Linn Hege Olstad i Hallinghelse som gikk foran og dro i gang arbeidet med søknaden.
————————————————————————————————–
Våren 2024 ble det utlyst midler fra Forskningsrådet, «forskning og innovasjon for å styrke bærekraften i kommunale helse- og omsorgstjenester». I den anledning tok Hallinghelse kontakt med USN Senter for helse og teknologi om mulig samarbeid angående søknad på denne utlysningen. I den samme perioden kom Vest-Telemarkrådet på besøk til Hallingdal og Hallinghelse, her ble muligheten for et samarbeid på denne utlysningen drøftet. Alle partene var positive til et samarbeid. Og under et felles Teams-møte hvor Vest-Telemarkrådet, USN Senter for helse og teknologi og Hallinghelse deltok ble utlysningen drøftet opp i mot hvilke behov regionene hadde og arbeidet med søknadsskriving startet.
Behovet som dukket opp og var felles for alle kommunene var utfordringene med å skalere opp velferdsteknologi til mange (nok) brukere og å ta i bruk digitale løsninger, altså digital helsekompetanse hos ansatte i hele organisasjonen i kommunale helse- og omsorgstjenester. I tillegg er det mange likheter med Vest-Telemark og Hallingdal, det er seks små kommuner i begge regioner og utfordringer ved små kommuner har i prosjektbeskrivelsen fått ekstra søkelys. Tittelen på prosjektet ble til slutt «Tillit og kompetanse for bærekraftig digitalisering av helse- og omsorgstjenester i små kommuner».
Det overordnede målet med prosjektet er å øke digital helsekompetanse og tillit til velferdsteknologi, digital hjemmeoppfølging og e-helseløsninger i helse- og omsorgstjenester, blant ledere og medarbeidere i de 12 små distriktskommunene i Hallingdal og Vest-Telemark. Prosjektet er organisert i fire arbeidspakker, som er utviklet for både å utvikle forskningskunnskap og å gi kommunene ny kunnskap og nye verktøy i eget arbeid. Denne kunnskapen vil styrke samarbeid og kompetanseoverføring kommunene og regionene imellom, samt å utvikle kunnskap som oppsummeres i forskning. Prosjektet vil tilføre de to regionene ressurser og det skal rekrutteres en doktorgradsstipendiat til prosjektet.
I tillegg til Vest-Telemark kommunene, Hallingdalskommunene og USN har prosjektet også fått til et samarbeid med DigiTV, DigiViken, USHT Telemark og USHT Buskerud i arbeidspakke fire hvor målet er å beskrive tilgjengelige læringsmodeller for digital helsekompetanse, samt modeller for nettverkssamarbeid. Samt å vurdere deres egnethet med tanke på å styrke digital helsekompetanse blant ledere og medarbeidere i de 12 små distriktskommunene. Noe som absolutt er nyttig for flere enn kommunene som er inkludert i dette prosjektet.
Så da gjenstår det bare å vente på svar fra Forskningsrådet.