Digitaliseringskonferansen samlet 1300 mennesker fysisk og på web 18.-19.juni. Årets tema «Vi skal bygge landet» fikk storfint besøk av Karianne Tung vår nye Digitaliseringsminister som la vekt på hvordan vi skal vi øke tempoet i digitaliseringen i Norge. Suksess i digitaliseringen krever samarbeid mellom privat næringsliv og offentlig sektor. Vi må spille hverandre gode, vi må tenke utenfor vårt eget samfunnsoppdrag.
Det var derfor DigiViken med glede ønsket å bidra til konferansen. Sammen med NHO og Etatsgruppen for digital transformasjon i Utdanning hadde vi ansvaret for dag 2. Den ble meget vellykket fordi vi vi konsentrerte programmets innhold til to viktige temaer som vil komme i den nye digitaliseringsstrategien til høsten. Nemlig datadeling og digital kompetanse. I tillegg hadde vi fått med oss veldig mange flinke innledere som bidro til at vi fikk fantastiske tilbakemeldinger på innhold.
DigiViken sin leder for Programkontoret Tone Mjøs fikk gleden av å lede dag to av konferansen frem til lunsj, og ikledd den norske landslagsdrakten, åpnet hun dag to på følgende måte:
Vi skal bygge landet er overskriften på denne konferansen, ved å trekke på meg denne landslagsdrakten, så vil jeg symbolisere: la oss sammen bygge et landslag som kjemper i VM for å kunne stå øverst på pallen. Med så mye flinke folk og høy kompetanse, bør dette være et realistisk mål hvis vi kjemper sammen.
Da må vi sørge for å alltid ha med de beste til å dekke de forskjellige posisjonene. Vi MÅ alle jobbe målbevisst og systematisk for å bli gode sammen. Et vinnerlag er selvfølgelig avhengig av gode enkeltspillere, men man blir ikke verdensmestre hvis en ikke har spillere som bidrar til å gjøre andre gode.
Det første vi må gjøre som et landslag er å tenke VI.
Vi må ha samme språk – Dvs. alle må forstå med en gang hva som menes når vi skal i gang med å løse en oppgave. F.eks. når vi i håndball sier 1 venstre, så forstår alle på ens eget lag hva dette betyr. Alle forstår sin rolle hva de skal gjøre og hvor de skal stå og løpe.
Selv om vi i håndballen har mange trekk gjennom en kamp, så må vi også være kreative og fleksible, dvs. at ting skjer og en må ta tak i de mulighetene som dukker opp
Laguttak – Hvem skal være med, alle kan ikke bli med på alt. Alle blir ikke tatt ut til å spille alle kamper. Men de blir med for å støtte opp om laget.
I tillegg til landslaget så trenger vi mange lag som også har det gøy og presterer. Og oppgaver er det nok av, men for å bli effektive må vi ha samme mål på banen, felles regler og en dommer.
Lagledelse er viktig – Vi trenger at det er en som bestemmer – Vi kan gjerne komme med meninger underveis, men når det er nødvendig må en skjære igjennom og bestemme.
Det at vi får på plass en ny Digitaliseringsstrategi, er bra, men vi trenger også en klar handlingsplan som styrer alle våre 3 forvaltningsnivåer og privat næringsliv mot felles mål og retning på arbeidet vi har foran oss for å komme øverst på pallen.
Mitt navn er Tone Mjøs, og jeg leder DigiViken som er et av 10 digitaliseringsnettverk som er etablert i Norge. Det er kommunene og fylkeskommunene som eier Diginettverkene, men det er KS som koordinerer oss. Sammen med NHO har vi satt sammen et program fram til lunsj som vi tror og håper på vil oppleves nyttig. Etter gårsdagens mange gode innlegg og alt vi har fått høre om den nye Digitaliseringsstrategien er jeg sikker på at vi har truffet på innlederne og temaer. Før lunsj skal det handle om viktigheten av våre data. Både de hver enkelt av oss eier, de offentlig sektor eier og de privat sektor trenger for å hjelpe oss med god utvikling. Hvordan skal vi på best mulig måte samarbeide om disse slik at de gir nytte til oss som innbygger og samtidig gi oss samfunnsøkonomiske gevinster.